10 superruokaa pistävät aineenvaihduntasi vauhtiin

Nämä 10 superruokaa puhdistavat kehoasi, pistävät aineenvaihduntasi vauhtiin ja ahdistavat rasvan liikkeelle.

MUISTA MYÖS NÄMÄ:

Aloe vera

Kookosöljy

Kaneli

Inkivääri

Valkosipuli

Chili

Vehnänoras

Punajalavankuori

Tankoparsa

Pavut ja linssit

Kaura

Marjat

Viinietikka

Kalkkuna, kana, poro, hirvi ja kala

Persilja ja muut yrtit

Chia-siemenet

Lakritsanjuuri

Laihdutus ei tunne oikotietä onneen, mutta matkaa voi nopeuttaa oikeilla ravitsemusvalinnoilla. Tietyillä ruuilla on toisia enemmän painonpudotusta edistäviä vaikutuksia.

– Mitään ruokaa ei ole luotu laihduttamaan, sillä ruuan tehtävänä on ravita. Kun keskittyy mahdollisimman ravitsevaan ruokaan, nauttii ruuasta enemmän, eikä siitä tule vihollista. Energian lisääntyessä ja aineenvaihdunnan kiihtyessä huomaat samalla laihtuvasi, ravintovalmentaja Hanna Skyttä kertoo.

Hän on erikoistunut naturopaattiseen ravitsemukseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Oppimansa kautta Skyttä on ohjannut useita julkisuuden henkilöitäkin ruokavaliossaan terveellisempään suuntaan.

– Tietyillä ruoka-aineilla on muita enemmän ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa kiihdyttäviä tai kehoa puhdistavia vaikutuksia.

Skyttä muistuttaa kehon puhdistuksen eli ”detoxin” merkityksestä. Jos maksa ja muu kehon puhdistuselimistö ovat kuormittuneet ruuasta, kosmetiikasta, ilmansaasteista ja erilaisista muoveista saaduista kemikaaleista, on niiden kyky hoitaa rasva-aineenvaihduntatehtäväänsä heikentynyt. Mikäli rasvaliukoista kuonaa on varastoitunut runsaasti rasvasoluihin, on laihduttaminen todennäköisesti hankalampaa.

– Elimistön hellävarainen puhdistaminen on painonhallintayrityksen paras edistäjä. Se ei tarkoita pilleri- tai mehukuureja, vaan maksaa voi hoitaa sen toimintaa stimuloivilla ruoka-aineilla, yrteillä ja mausteilla, Skyttä sanoo.

Tällaisia ovat esimerkiksi voikukka, kurkuma, maarianohdake ja latva-artisokka. Kun maksa on puhdas, se tuottaa tehokkaasti sappinestettä ja entsyymeitä, joita ruuansulatus ja rasvanpolttomekanismi tarvitsevat.

Tiedustelut: Ravitsemusasiantuntija Hanna Skyttä, puhelin 0400 896 949, http://www.hannaskytta.fi. Lisätietoa superfoodeista: http://www.thehuone.com, http://www.mywellness.fi, http://www.greencoffee.fi, http://www.puhdistamo.fi, http://www.makrobios.fi, http://www.kookosravinto.fi.

1. Tee

Vihreän teen terveysvaikutuksista on puhuttu pitkään, mutta kiinalaiset luottavat vielä enemmän Oolong- ja Pu’erh-teelaatujen voimaan. Pu’erh-tee auttaa tutkitusti rasvaisten ruokien sulamista, nopeuttaa aineenvaihduntaa ja alentaa kolesterolitasoa.

Oolong puolestaan estää rasvan imeytymistä harvinaisen tehokkaasti. Tutkimuksen koehenkilöistä niillä, jotka eivät nauttineet Oolong-teetä, rasvaa imeytyi jopa puolet enemmän kuin teetä juoneilla.

Teen on hyvä olla mahdollisimman laadukasta, jotta sen hyvät vaikutukset pääsevät oikeuksiinsa. Pussiteeltä muutosta on turha odottaa.

2. Kahvi

Kahvi nostaa sykettä, mikä voi edistää kalorien palamista. Se myös kiihdyttää aineenvaihduntaa. Jos kahvin sekaan lorauttaa kermaa, nousee annoksen kalorimäärä nollasta selvästi ylöspäin. Kahvinjuonti voi myös haitata painonpudotusta, sillä se lisää energiapiikkejä, jolloin tekee mieli syödä enemmän.

Tavallista tummapaahtoista kahvia parempi vaihtoehto on vihreä kahvi (green coffee), joka on valmistettu prosessoimattomista kahvipavuista. Sen antioksidanttipitoisuudet ovat lähes vihreän teen luokkaa. Vihreän kahvin on todettu laskevan kolesterolia ja kiihdyttävän aineenvaihduntaa. Suomessa myytävään vihreään kasviin on lisätty lingzhi-yrttiä, joka edistää painonpudotusta.

3. Maito

Suomalaislasten suosikkijuoma soveltuu myös aikuiselle, joka ei kärsi maitoyliherkkyydestä. Useat tutkimustulokset puoltavat kuitenkin maidon roolia painonhallinnassa. Maito sisältää hiilihydraatteja, jotka tasapainottavat insuliinieritystä ja estävät siten verensokeripiikkejä. Lisäksi maidosta saa proteiinia. Raakamaito ja luomumaito sopivat usein niillekin, joille tavallinen maito aiheuttaa oireita. Niissä ei ole myöskään ylimääräisiä hormonijäämiä. Maito on myös oiva palautusjuoma urheilusuorituksen jälkeen.

4. Vesi

Voitehista vanhin on kaikille tuttu, mutta silti vedenjuonti uhkaa jäädä monella liian vähäiseksi. Saksalaistutkimuksen mukaan runsas vedenjuonti voi lisätä aineenvaihduntaa jopa 30 prosenttia. Monesti jano tulkitaan näläksi, vaikka oikeasti keho kaipaa vain lisää nestettä. Vettä tulisi nauttia aterioiden välissä, ei niiden aikana. Jos vettä juo paljon ruokaillessa, vaikuttaa se ruuansulatukseen hidastavasti.

Riittävä vedenjuonti takaa munuaisten ja siten rasva-aineenvaihdunnan toimivuuden. Myös kookosvesi on elektrolyyttitasapainoltaan ihanteellinen, vähäkalorinen palautusjuoma.

5. Spirulina

Tämä eksoottista nimeä kantava levä ja siitä valmistettu jauhe ovat laihduttajan ehdotonta superfoodia. Jauhe sisältää runsaasti proteiinia, joka pitää pitkään kylläisenä.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi spirulinassa on kaikki kahdeksan meille välttämätöntä aminohappoa, joita tarvitaan muun muassa kiinteän ja rasvaa polttavan lihaskudoksen ylläpitoon. Omega 6 -rasvahappoihin lukeutuva GLA puolestaan vähentää näläntunnetta ja auttaa lesitiinihormonia kertomaan kylläisyydestä.

Spirulina sisältää myös rikkiä, joka auttaa kehoa puhdistumaan painonpudotusta häiritsevästä kuonasta. Jos nautit spirulinaa raakakaakaon kanssa, aktivoituu hyvän olon hormoni seratoniinin esiasteen, tryptofaanin tuotanto. Ja kun on hyvä mieli, ei huvita ahmia.

6. Maca-jauhe

Tämä vähitellen yleistyvä superfood tasapainottaa kilpirauhasen toimintaa, mikä edistää painonhallintaa. Maca lisää energisyyttä ja auttaa siten liikuntaharrastuksen aloittamisessa. Maca-jauhetta voi ripotella viilin päälle tai puuron tai smoothien sekaan. Se maistuu myös tehosnapsina sitruunamehuun ja kookosveteen sekoitettuna.

7. Greippi

Happaman ja C-vitamiinipitoisen greipin arvoa painonpudotuksessa ei tule väheksyä, sillä sen sisältämät entsyymit vauhdittavat rasva-aineenvaihduntaa. Greippi laskee veren insuliinitasoa ja pitää nälkää loitolla vesipitoisuutensa ansiosta.

8. Mantelit ja parapähkinät

Mantelit ja parapähkinät ovat painonpudottajan suosikkeja, sillä ne ovat helppoja välipaloja ja aterian kruunaajia. Molemmissa on hyviä rasvahappoja, joita kehosi tarvitsee. Pieni kourallinen päivässä lisää kylläisyydentunnetta ja hellii vatsaasi kuiduilla. Parapähkinöissä on runsaasti seleeniä, joka vaikuttaa edistävästi kilpirauhasen toimintaan.

9. Quinoa

Perunan ja pastan sijaan aterian lisukkeeksi voi kiehauttaa proteiini- ja kuitupitoista quinoaa. Se pitää nälän tehokkaasti loitolla.

Myös bataatti sopii painonpudottajalle – etenkin, jos sen syö jäähdytettynä. Bataatin sisältämä resistenssi tärkkelys voi auttaa rasva-aineenvaihdunnan aktivoinnissa.

10. Psyllium

Kasviperäinen ravintokuitu sopii keliaakikoille ja karppaajillekin. Se imee kehosta nestettä samalla kun se ravitsee monipuolisesti. Veteen liuotettuna psyllium muuttuu hyytelöksi, jota voi sekoittaa puuron tai smoothien sekaan. Näin aamiaisen tai välipalan kuitupitoisuus nousee merkittävästi ja olosi on aterian jälkeen kylläisempi.

Kookospannukakut

1 hengen annos (4 pientä pannukakkua)

4 kananmunan valkuaista

noin 5 tl kookosjauhoja

ripaus psylliumia

steviaa tai esimerkiksi hunajaa

vaniljajauhetta maun mukaan

vettä

luomuneitsytkookosöljyä paistamiseen

1. Sekoita valkuaiset muiden aineiden kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

2. Ohenna taikinaa vedellä lettutaikinan paksuiseksi ja jätä seisomaan hetkeksi. Huomaa, että kookosjauhoissa on yli 38 g kuitua/100 g, joten ne turpoavat ja taikina paksuuntuu seisomisen aikana.

3. Paista pannulla kullankeltaisiksi pannukakuiksi ja nauti marjojen, banaanisiivujen tai avokado-banaanikerman kera.

Avokado-banaanicreme

1 avokado

1 banaani

1 rkl neitsytkookosöljyä

ripaus vaniljaa

1 sitruunan mehu

(ripaus maca-jauhetta)

1. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella kermamaiseksi soseeksi. Lisää stevialla makeutta. Voit käyttää tätä myös kuppikakkujen ja kakkujen koristeluun.